Varlık yönetim şirketine devrediler banka kredileri
Bir bankadan kredi çektiniz.İşleriniz kötü gitti taksitlerini geri ödeyemediniz.Aradan zaman geçti ödeme gücünüz veya üzerinize bir mal varlığınızda yok.Bu durumda ne olur.
İşte banka kredisini ödeyemeyenlerin merak ettiği bu konunun ayrıntıları yazımızda.
Banka, borcun 2 yıl boyunca ödenmemiş olması halinde söz konusu sözleşmeyi ve sözleşmeden doğan borçları bir varlık yönetim şirketine satar. Bu satış sonrasında tüketicinin borcu için yetkili olan kurum Varlık Yönetim Şirketi olur.
Varlık yönetim şirketleri de tıpkı bankalar gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından sıkı şekilde denetlenir ve faaliyetleri yakından incelenir. Bu kapsamda varlık yönetim şirketleri, borçları hukuki sınırlar içerisinde tahsil etmeye çalışır. Tam da bu nokta da tüketicinin aklına zaman aşımıyla ilgili bir açık olup olmadığı sorusu gelmektedir, ancak en son söylenmesi gerekeni en başta ifade etmekte yarar vardır ki varlık yönetim şirketlerinin de tıpkı bankalar gibi 10 yıllık zamanaşımı süresi bulunur ve dosyada yapılan en ufak bir işlem dahi zaman aşımının 10 yıl daha uzamasını sağlar.
Varlık Yönetim Şirketleri Ne Yapar? Amaçları nedir?
Varlık yönetim şirketlerini bankaların tamamlayıcı bir operasyon kurumu olarak tanımlamakgerekir. Bu kapsamda varlık yönetim şirketleri sayesinde tahsil edilmemiş borçlarla ilgili bankanın üretmesi gereken hizmetin maliyetleri düşer ve borçları satın alması ile de banka için çok daha iyi bir bilançonun ortaya çıkması sağlanır.
Varlık yönetim şirketleri bankaların 2 yıl boyunca tahsil edemediği borçları satın almak için teklifte bulunur ve tekliflin olumlu yanıtlanması halinde borcu bankadan satın alır. Satın alım işleminden sonra borcun tahsilatı için tüketici ile iletişime geçer ve bu noktadan sonra tüketicinin banka ile hiçbir borç ilişkisi kalmamış olur, artık borç için görüşülmesi gereken kurum varlık yönetim şirketidir.
Borcum Varlık Yönetim Şirketine Devredildi Bilmem Gerekenler Nelerdir?
Borcu varlık yönetim şirketine devredilen kişilerin bilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar sayesinde hayal dahi edilemeyecek miktarlarda düşük ödemeler yapılabilir ve borç yükü çok kısa bir süre içerisinde ortadan kalkabilir.
Varlık yönetim şirketleri borçları satın almak için bankalara çok düşük miktarlarda ödeme yapar. Bu ödeme aşağı yukarı borç miktarının % 15 – 30’u kadardır ve bu nedenle tüketiciden ana para borcunun % 20 – % 30’undan daha fazla tahsilat gerçekleştirilmesi kar anlamına gelecektir.
Dolayısıyla varlık yönetim şirketleriyle ciddi ciddi pazarlık yapılabilir. Pazarlık konusunda tutarlı olmakta ve gerçekten şirketin de karlı çıkabileceği bir seviyede anlaşmaya çalışmakta yarar var. Bu genellikle şirketten borç teklifi aldıktan sonra şekillenir, ancak mevcut borcun % 35 – % 40’ı kadar ödeme teklifinde bulunmak ya da kişisel bir strateji belirlemek işe yarayabilir. Dolandırılmamak için sözleşme talep edilmelidir.
Tekrar etmekte yarar var ki kendisinin varlık yönetim şirketinden aradığını söyleyen kişiler yüzünden sıkça mağduriyetlerle karşılaşılmaktadır. Bu nedenle ilk aramada pazarlık ya da borç hakkında konuşmaktan ziyade yalnızca sözleşme talep edilmelidir. Borç sözleşmesi size ulaşıncaya kadar herhangi bir aksiyon almamayı seçebilir ya da bankaya başvurarak borcun gerçekten de varlık yönetim şirketine devredilip devredilmediği teyit edilebilir.
Diğer yandan faaliyette olan 12 varlık yönetim şirketinin ismini bilmek ve çağrı sonlandıktan sonra varlık yönetim şirketinin kendi numarasını arayarak teyit etmek de mümkündür. Faaliyette olan varlık yönetim şirketleri şunlardır:
Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.
Destek Varlık Yönetim A.Ş.
Efes Varlık Yönetim A.Ş.
Final Varlık Yönetim A.Ş.
Güven Varlık Yönetim A.Ş.
Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
Mega Varlık Yönetim A.Ş.
Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
Vera Varlık Yönetim A.Ş.
Yunus Varlık Yönetim A.Ş.